laatst gewijzigd: 30 januari 2007

'Avro's Service Salon? Avro's Kinderbios! Da's voor mij eighties.'
(Brainpower in I love the 80s)

Mijn Strijd der Planeten website blijkt niet alleen fans van die serie te trekken, maar ook bezoekers die zich met veel plezier AVRO's Kinderbios herinneren. Daarom staat hier een (incomplete) set links naar tekenfilms die te zien waren in de Kinderbios (ooit begonnen als Berebios met de beren uit de Bereboot). De tekenfilms werden destijds ‘aan elkaar gepraat’ door Hans van der Togt en een roodharige pop met sproeten die Boris heette.

Ken jij andere links van series die ook in de Kinderbios werden uitgezonden? Of ken je betere (kan best, sommige zijn niet zo bijzonder) links voor onderstaande series? Aarzel dan niet om me dat te .

Was je misschien op zoek naar:

De begin- en eindtune van de Kinderbios.

Annemarie... waarschijnlijk een van de eerste keren dat er anime op de Nederlandse buis te zien was. Eigenlijk heette ze Angie Girl (Italiaanse site).

Inky de Inktvis is bij de Hanna-Barbara studio's beter bekend als Squiddly Diddly.

Ook Hetty de Heks had een andere naam in het Engels. Zij heette oorspronkelijk Winsome Witch.

En herinner je je Jana van het oerwoud nog? Ook een Hanna-Barbara productie. De Amerikaanse versie heette Jana of the Jungle.

Ik kan het me zelf maar vaag herinneren, maar de mensen die hierover mailden hadden gelijk: ook Kuifje is uitgezonden in de Kinderbios. Of misschien was dat zelfs nog in voorloper Berebios (toen nog zonder tussen-n).

Ach vooruit, ook een linkje voor Popeye. Omdat het zo raar was hem ook in het Nederlands nagesynchroniseerd te horen (na al die jaren dat we eerst de Amerikaanse filmpjes hadden gezien).

De Reis naar het middelpunt der aarde is zo te zien ook een Hanna-Barbara product. Oorspronkelijk heette het Journey to the Center of the Earth.

Schateiland is een animeserie. Er zaten meer Japanse invloeden in de Kinderbios dan je zou denken... in het Engels heet de serie uiteraard Treasure Island.

Ook Sport Billy mocht ook zijn eigen naam houden in de Kinderbios. Die klonk kennelijk Nederlands genoeg...

Strijd der Planeten hoort natuurlijk ook in dit rijtje thuis. In Engelstalige landen heette deze animeserie Battle of the Planets.

Nederlandse en Belgische kinderen leerden Top Cat eind jaren zeventig/begin jaren tachtig kennen als Top Kat, met grappige Nederlandse stemmen voor de kattenbende die de straat van agent Dibbel ('De naam is Dibbel, niet Dribbel!') onveilig maakte.

Tijdgenoten

Sommigen zijn ervan overtuigd dat ze in de Kinderbios thuishoorde en anderen weten zeker dat ze in de jaren tachtig van de KRO was. Ik weet zelf niet meer op welke zender we Candy Candy bewonderden.

Heidi werd ook uitgezonden door de AVRO, maar niet in de Kinderbios. Ook deze serie kwam oorspronkelijk uit Japan. Daar is ook een officiële Heidi-site te vinden.

Nog altijd populair, maar als je in de jaren zeventig opgroeide heb je Scooby Doo waarschijnlijk leren kennen door de VARA. Weer een serie uit de koker van Hanna-Barbara.

De KRO zond de avonturen van Sindbad (de zeeman uit Bagdad) uit - ook dit was een Japanse serie.

Ook bij de AVRO uitgezonden, maar voor zover ik weet niet in de Kinderbios: Alleen op de wereld.

Verder zoeken

Ik krijg nog wel eens vragen of ik iets op video of dvd heb. Ik kan je niet verder helpen, maar Desiree misschien wel, tegen betaling van de gemaakte kosten.

Ook krijg ik regelmatig vragen of ik me een bepaalde serie herinner. Of dat ik misschien weet hoe die serie heet met... (vul zelf maar een beschrijving in). ;-) Ik weet het meestal ook niet. Gelukkig komen er steeds meer sites die aandacht besteden aan kindertelevisie van vroeger. Je kunt dus verder zoeken en soms ook oproepjes plaatsen bij: