Hoofdpagina Strijd der Planeten Gatchaman Andere versies Merchandise Fans FAQ Links Hoofdpagina

SdP --> De serie  Verhaallijn  Ned. bewerking  Verschillen SdP/BotP  Geluid  In de media  SdP merchandise  Interview Jaap Stobbe

De serie

Mark

Strijd der Planeten (SdP) werd uitgezonden in 1980 en 1981, toen Nederland nog maar twee televisiezenders had: Nederland 1 en Nederland 2. Het was een tekenfilm die meestal onderdeel uitmaakte van het programma AVRO's Kinderbios, dat af en toe werd uitgezonden op woensdagmiddag.
De kinderbios zond twee uur lang tekenfilms uit (zie hier voor een overicht van een tv-gids uit 1981), met een korte pauze na het eerste uur. (Kun je je nog voorstellen dat een zender een pauze inlast zonder reclame?) De eerste tekenfilms waren vooral bestemd voor kleine kinderen, waarna steeds 'moeilijker' cartoons op het scherm verschenen. Strijd der Planeten was in het televisieseizoen 1980/1981 als laatste aan de beurt. De tekenfilm werd nagesynchroniseerd, evenals alle andere Kinderbios-tekenfilms. Dat viel op want in die tijd werden veel tekenfilms ondertiteld, met name die voor wat oudere kinderen.


Battle of the Planets

Strijd der Planeten was de bewerking het Amerikaanse Battle of the Planets (BotP). Maar oorspronkelijk komt de serie uit Japan. Gatchaman is de oorspronkelijke naam en Gatchaman is een 'anime' oftewel een Japanse tekenfilm. In Nederland wordt anime vaak aangeduid als manga, maar manga betekent eigenlijk 'Japanse strip'.
Gatchaman bleek destijds te gewelddadig voor de Amerikaanse markt. Daarom werd er veel uit geknipt. Om toch voldoende materiaal over te houden werd nieuwe animatie toegevoegd (in de vorm van robot Comp 7 die het verhaal aan elkaar praatte), Hoyt Curtin voegde er prachtige muziek aan toe en Battle of the Planets was geboren.

SdP --> De serie  Verhaallijn  Ned. bewerking  Verschillen SdP/BotP  Geluid  In de media  SdP merchandise  Interview Jaap Stobbe


Strijd der Planeten ¦ Gatchaman ¦ Andere versies ¦ Merchandise ¦ Fans ¦ FAQ ¦ Links

Hoofdpagina

Hoofdpagina